KÉT NYELV, EGY KOCSMA – 5. RÉSZ SEFT, SZESZ ÉS SZTIPÁN BÁCSI – A BALKÁN BIZNISZ BEINDUL

 


KÉT NYELV, EGY KOCSMA – 5. RÉSZ SEFT, SZESZ ÉS SZTIPÁN BÁCSI – A BALKÁN BIZNISZ BEINDUL


Van az a pillanat, amikor az ember rájön: az ukrán gázolaj-biznisz bedőlt, Jóska kapcsolatai elpárologtak, és a Cabernet Diesel 1994 Kft. trezora épp olyan üres, mint a hűtő fizetés előtt. De ahol bezárul egy csap, ott kinyílik egy pálinkás hordó!

Milán, a seftelés koronázatlan királya, odasúgta Egérnek: – Emlékszel, tegnap buliztunk a „Két nyelv, egy kocsmában”? Ott hallottam, hogy Szabadkán a piacon úgy viszik a szatmári pálinkát, mint a friss kolbászt disznóvágás után! – Ráadásul német márkában fizetnek – folytatta –, és egész jó az árfolyam: egy márkáért hét forintot kapunk. Majdnem túlfizetnek, de még azt is le lehet alkudni. Ha többet kérünk, simán megadják! Egér csak annyit mondott: – Jól van, Milán, ha lúd, legyen kövér!

És ezzel beindult a gépezet. Egy poros út, egy lompos 123-as Merci,



 

 ami úgy zörgött, mint egy rozsdás zenekar, és egy 650-es Zastava,

 

 ami a műszakit csak messziről integetve ismeri. Úgy füstölt, mint az 625-ös közmozdony, de a kipufogóból nem fekete, hanem kék füst gomolygott – igazi Zastava-stílusban.


 

A korsók világa és a retró túlélés

Egér beült a Mercibe – lompos volt, mint egy vén kandúr, de legalább volt rajta műszaki. Egy telefon, és már kész is: – Zolikám, kéne két friss műszaki, meg egy „szűz” útlevél. Estére találkozunk, viszem az adatokat.

A focimeccs szünetében átmegyünk a taknyos kocsmába, iszunk egy jó, hideg csapolt sört. Két kanyar között megbeszélünk egy üzletet – hideg csapolt sör... de milyen jó is volt az igazi, vastag, masszív üvegből készült korsóban, amilyen a Káder-korszak éveiben volt. Olyan erős volt az üveg, hogy ha véletlenül leverted a pultról, akkor sem tört össze – igazi retró bátorság, ami megvédett a balesetektől is.

 

Egyszer persze megtörtént, de szerencsére volt több korsó is. Ebéd után úgy gondoltam, visszajövök egy jó csapolt sörre. Elkezdődött a strigulázás – ahány korsó, annyi vonal. Annyi lett, hogy már nem fért el a papíron. Hogy jutottam haza? Hát, hazaérkeztem. Még csak el sem estem. Ez pedig azt jelenti: még belefért volna pár korsó sör.

És már füstölt is el, mintha a pokolba hajtana.

Terepfelderítés és a legenda nyomában

Milán sem tétlenkedett. Indult ő is, az ütött-kopott 650-es Zastava. Naná, hogy nincs rajta műszaki. – Minek az? Nem azzal megy az autó! – mondta, és nevetett.


A terv egyszerű volt: körbeszaglászni a környéket. – Te Szabadkán, én Bajmokon – osztották fel a terepet.

Egér beült a kocsmába, rendelt egy jelen pivót sört, mellé egy 3 centes jugó Napoleon konyakot – persze, módjával. Hátha az okosok ott tudnak valami infót adni. – Holnap találkozunk, és kiderül, megyünk tovább, vagy maradunk, amíg el nem fogy a tartalék – mondta.

Másnap viszont semmi újat nem hoztak a hírek. – Na, Milán, mi lesz? Továbbállunk? – kérdezte Egér. Milán már tárcsázott is. A vonal végén egy név csendült fel: Sztipán bácsi. A legenda. – Ismerem – mondta Egér. – Tíz éve láttam utoljára, a Cabernet Diesel környékén, valami tanyán lakott.

Nem kellett több: a Merci ketyegni kezdett, és a két kalandor elindult, hogy felkutassa Sztipán bácsit. Útközben összefutottak Lajoskával – Tündér volt a beceneve –, aki biciklivel szokott kenyeret vinni Sztipán bácsinak. – Jaj, Egér, hát persze, tudom, hol lakik! A régi Vöröserdő vasútállomáson – mondta. – Egér, tudod, hol van az? – kérdezte Milán. – Milán, ez kérdés volt? Errefelé még a vakondjáratot is ismerem. Mondhatni, itt nőttem fel!

A Vöröserdői vasútállomás udvarán béke honolt. Sztipán bácsi ott üldögélt a rozoga hokedlin, amit még a bakter hagyott itt a hatvanas években, a bakterház mellett

Képernyőmentés a Google Térképről – illusztrációs célra

Régen ez volt a Vöröserdő vasútállomás. A kép 2022-ben készült.

Azóta sem vitte el senki – talán tiszteletből, talán mert már hozzánőtt a helyhez, mint a dohányfűzés Borisnéni kertjében.

Pálinkás hadművelet és a Balkán NASA

Milán előadta a haditervet, Egér meg bólogatott, mint a hetvenes években a Zsiguli műszerfalára ragasztott bólogatós kutya.


                          A képen egy klasszikus Lada – nálunk csak Zsiguli volt a neve.

 – Sztipán bácsi, kéne egy kis pálinka. De nem akármilyen! Olyan, amitől még a németek is magyarul káromkodnak!

Sztipán bácsi csak hümmögött, aztán előhúzott egy kulcsot a 45-ös méretű gumicsizmája szárából. Pedig a lába csak 42-es. Azért kell neki akkora, hogy a kapca is beleférjen rendesen – meg a kulcs, meg néha egy fél literes üveg is, ha úgy hozza az élet. – A fészer mögött még megvan a cucc – mondta sejtelmesen. – De pálinkafőzéshez nemcsak tisztaszesz kell, hanem diszkréció is. Meg egy kis szerencse, hogy ne jöjjön a NAV.

A fészer ajtaja nyikorgott, mint egy régi horrorfilmben, de bent ott sorakoztak a relikviák: rézcsövek, hordók, egy fél literes mérőpohár, amit valószínűleg még Tito idejében használtak. – Ez itt a Balkán NASA-ja – mondta Milán, miközben a gőzölgő pálinkafőző mellett állt, mintha épp egy rakétát indítana. Egér csak hümmögött, aztán hozzátette: – Errefelé így illik. Semmi hivatalos, csak zavaros vízben evezünk.

Elkezdődött a tervezés. – Te hozod a szatmári szilvát, én hozom a cukrot – mondta Egér. – Cukor? Az minek? – kérdezte Sztipán bácsi. – Én még a hatvanas években tanultam, amikor volt bögre csárda, ahol a házi főzésű italokat kínálták. A víz, tisztaszesz és aroma kombinációja pedig tipikus volt – így készült a „gyorspálinka”.

Péti leányka, műtárgya bor és a Balkán biznisz újraindul

Volt régen, a zugkimérőben, egy különös pillanat. Megérkeztünk, kérdeztük: – Van bor? Mire ő, komoly arccal: – Most nincs. De délután lesz.


 És tényleg lett. Előkerült a víz, a tisztaszesz, egy kis aroma, és már pancsolták is. Pár óra alatt elkészült a „bor”, amit csak úgy hívtak: péti leányka. Nem volt szőlő, nem volt hordó, de volt hangulat. A pohárban ott volt a falusi kreativitás, a retró túlélésművészet. Nem ízlett, de nem is az volt a lényeg. A zugkimérőben nem bort ittak – hanem műtárgya bort. Nem azért, mert kiállították volna, hanem mert amit abból az italból ki lehetett hozni, az már-már művészet volt.

– Aztán majd Lajoska hozza a kenyeret, hogy legyen mivel felszívni – tette hozzá Milán.

Sztipán bácsi közben már a régi noteszét lapozgatta, amiben olyan receptek voltak, hogy még a NAV is sírva könyörögne egy kortyért. – Ha minden jól megy, jövő héten már Szabadkán áruljuk – mondta Egér. – És ha nagyon jól megy, akkor Berlinben! – kontrázott Milán.

A nap lement, a fészer bezárult, de a terv már él. A Balkán biznisz újraindult. Pálinkával, sefttel, és persze Sztipán bácsival, aki még mindig tudja, hogyan kell a szilvából csodát főzni.

 „Lehet, hogy lesz még több… Van, aki várja?”

De a történet itt még nem ért véget…

Egy legenda, amit én álmodtam meg – de még messze nincs vége…” „Ez csak a kezdet volt. A legenda él tovább.” Írta: Gründfelder Attila

Ha tetszett az írásom, írj bátran! Szívesen folytatom a beszélgetést veled. Facebookon így találsz megGründfelder Attila .

Vagy keresd ezt a profilt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100005975355818



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

KÉT NYELV, EGY KOCSMA – HATÁRMENTI KALANDOK, 1. RÉSZ.

KÉT NYELV, EGY KOCSMA – HATÁRMENTI KALANDOK, 2. RÉSZ MILÁN ÉS EGÉR AKCIÓBA LÉPNEK – SEFTELÉS, CSŐVEZETÉK ÉS EGY ROZSDÁS MERCI

AZ EGÉR LAKODALMI LEGENDÁJA!